Teljes kiőrlésű tönkölybúza kenyér

Ingredients:
friss élesztő
⅔
cukor
½ ek
langyos tej
1 pohár
Kis darabka vaj
langyos víz
½ pohár
himalája só
½ ek
aszkorbinsav
csipet
(elhagyható)
teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt
4 pohár
lenmag
1-2 ek
napraforgó
olivabogyó
zöldfűszerek
tönkölybúza fehér liszt
1 pohár
Preparation mode:
Az élesztőt cukros tejben felfuttatjuk. Felöntjük a vízzel és apránként adagoljuk hozzá a teljes lisztet. Közben sóval ízesítjük, vajat és aszkorbinsavat adunk hozzá. A fehér liszt következik, majd a kiegészítők, végül a tésztát alaposan kidagasztjuk. Kelesztőtálban meleg helyen 1 órát pihentetjük, majd ismét átgyúrjuk. Kenyérsütőformába tesszük és újra 1 órán át kelni hagyjuk. 240 fokon 35 percig sütjük. Rácsra borítva hagyjuk teljesen kihűlni.