Meggyes pite

Ingredients:
Preparation mode:
Tészta készítése:
A lisztet a vajjal összemorzsoljuk, belekeverjük a sót, a porcukrot és az élesztőt, majd tojással, tejföllel, tejjel elkészítjük a rugalmas tésztánkat. Fóliában hűtőbe helyezzük kb. 1 órára.
A tészta 2/3 részét belenyújtjuk a sütőpapírral bélelt tepsibe, majd az elkészített tölteléket egyenletesen eloszlatjuk rajta és a maradék 1/3 tésztát a tetejére nyújtjuk vagy kinyújtást követően csíkokra vágva fedjük be a tölteléket.
Meleg helyen kelesztjük kb. 1-2 órát.
Sütés előtt egésztojással lekenjük és 180 °C-ra előmelegített sütőben sütjük 25-30 percet.
Meggytöltelék elkészítése:
A meggylevet a pudig porral lefőzzük, mint egy sima pudingot majd belekeverjük az ízesítő anyagokat és a magozott meggyet. Egy sűrű állagot kell kapjunk. ha nem elég sűrű darált keksszel tudjuk még sűríteni. Felhasználás előtt kihűtjük.
Footnotes:
Túrós-barackos verzióhoz:
Töltelék:
500 g tehéntúró
100 g porcukor
1 csomag vaníliás cukor
60 g rétesliszt
1 citromhéja és leve
1 üveg házi sárgabarack lekvár 300 g
300 g aszalt sárgabarack apróra vágva
Elkészítés:
A túrót egy szitán áttörjük és hozzákeverjük a porcukrot, vaníliás cukrot, réteslisztet és a citrom levét és héját. A baracklekvárba belekeverjük az apróra vágott aszalt sárgabarackot és félretesszük 1-2 órára, hogy megszívja magát az aszalvány.
(Ha friss barackunk van, önmagában, vékony szeletekre vágva tegyük a túró tetejére.)