Luca macskája

Ingredients:
búzafinomliszt
500 g
friss Budafoki élesztő
25 g
só
5 g
vaj
50 g
vaníliás cukor
2 csomag
őrölt kardamom
1 g
egész tojás
1 db
sáfrányos szeklice
0,5 g
cukor
50 g
mascarpone
250 g
tej
80 ml
egy marék mazsola
tojás a kenéshez
1 db
Preparation mode:
A mazsola kivételével minden nyersanyagot mérj össze egy tálba és gyors mozdulatokkal készíts egy lágy tésztát. Letakarva pihentesd legalább 30 percet meleg helyen.
50 g-os darabokra vágd fel a tésztát és gömbölyítsd fel, majd ismét pihentesd 10 percet.
Nyújtsd ki kb. 15-20 cm hosszúra és formázz belőle egy nyolcas formát, majd minden 8-as öblébe tegyél egy szem mazsolát.
Helyezd sütőpapíros lemezre és letakarva keleszd legalább 40-50 percet meleg helyen.
Sütés elött egésztojással kend le a felületét, majd 180 °C-os előmelegített sütőben süsd 10-12 percet.
Jó étvágyat kívánunk!
Footnotes:
A luca macskája avagy lussekatter egy hagyományos svéd adventi sütemény.
Különleges ízét és szép sárga színét a sáfrány- jelen receptünkben a sáfrányos szeklice - adja.