Kínai áfonyás pille kenyér

Ingredients:
Preparation mode:
Kovász elkészítése:
A kovász hozzávalóit összekeverve, kb. 30 °C-on 24 órát érleld!
Tangzhong elkészítése:
Forró vízzel öntsd le a lisztet és habverővel keverd csomómentesre!
Tészta:
Az elkészített kovászt és tangzhongot a többi hozzávalóval, de az áfonya kivételével dagaszd ki alaposan. A végén tedd bele az áfonyát is és keverd el.
Letakarva pihentesd kb. 20 percet.
Oszd 3 egyenlő részre és gömbölyítsd fel.
5 perc pihentetés után formázz kifliket és letakarva meleg helyen keleszd legalább 50 percet.
Sütés előtt lisztezd a felületét és egy éles késsel irdald be.
210 °C-os előmelegített sütőben kb. 10-15 perc alatt süsd készre.
Jó étvágyat kívánunk!
Footnotes:
A tangzhong egy japán kenyérkészítési technika, amely a kenyér lágyságát és nedvességtartalmát hivatott javítani. A lényege a következő:
Egy kis mennyiségű lisztet vízzel vagy tejjel összekevernek, és kis lángon, folyamatos keverés mellett sűrű pépet főznek belőle.
Ezt a tangzhong pépet aztán hozzáadják a kenyértészta többi összetevőjéhez a dagasztás során.
A tangzhong technika révén a kenyér sokkal lágyabb, nedvesebb és hosszabb ideig friss marad, mint a hagyományos kenyérkészítési módszerekkel készült kenyér. A tangzhong pép segít megkötni a nedvességet a kenyérben.
Ezt a technikát elsősorban Japánban és Kínában használják, de egyre népszerűbb a világ más részein is, különösen a puha, foszlós kenyerek és péksütemények készítésénél.