Exit print mode Print recipe A+ A- Undo all

Kínai áfonyás pille kenyér

Ingredients:

KOVÁSZ:
búzafinomliszt
250 g
víz
240 g
kaukázusi kefir
25 g
TANGZHONG:
búzafinomliszt
30 g
víz
70 g
DAGASZTÁSI HOZZÁVALÓK:
búzafinomliszt
250 g
9 g
vaj
25 g
cukor
25 g
friss Budafoki élesztő
25 g
aszalt vörösáfonya
200 g

Preparation mode:

Kovász elkészítése:

A kovász hozzávalóit összekeverve, kb. 30 °C-on 24 órát érleld!

Tangzhong elkészítése:

Forró vízzel öntsd le a lisztet és habverővel keverd csomómentesre!


Tészta:

Az elkészített kovászt és tangzhongot a többi hozzávalóval, de az áfonya kivételével dagaszd ki alaposan. A végén tedd bele az áfonyát is és keverd el.

Letakarva pihentesd kb. 20 percet.

Oszd 3 egyenlő részre és gömbölyítsd fel.

5 perc pihentetés után formázz kifliket és letakarva meleg helyen keleszd legalább 50 percet.

Sütés előtt lisztezd a felületét és egy éles késsel irdald be.

210 °C-os előmelegített sütőben kb. 10-15 perc alatt süsd készre.

Jó étvágyat kívánunk!

Footnotes:

A tangzhong egy japán kenyérkészítési technika, amely a kenyér lágyságát és nedvességtartalmát hivatott javítani. A lényege a következő:

Egy kis mennyiségű lisztet vízzel vagy tejjel összekevernek, és kis lángon, folyamatos keverés mellett sűrű pépet főznek belőle.

Ezt a tangzhong pépet aztán hozzáadják a kenyértészta többi összetevőjéhez a dagasztás során.

A tangzhong technika révén a kenyér sokkal lágyabb, nedvesebb és hosszabb ideig friss marad, mint a hagyományos kenyérkészítési módszerekkel készült kenyér. A tangzhong pép segít megkötni a nedvességet a kenyérben.

Ezt a technikát elsősorban Japánban és Kínában használják, de egyre népszerűbb a világ más részein is, különösen a puha, foszlós kenyerek és péksütemények készítésénél.