Exit print mode Print recipe A+ A- Undo all

Diós orosházi banán

Ingredients:

finomliszt
500 g
friss Budafoki élesztő
25 g
10 g
cukor
45 g
vaj
50 g
tej
250 g
TÖLTELÉK HOZZÁVALÓI:
darált dió
kristálycukor
fahéj

Preparation mode:

A tészta hozzávalóiból egy közepesen lágy tésztát készítünk, dagasztást követően letakarva 15 percet pihentetjük.

12 egyenlő részre osztjuk a tésztát, felgömbölyítjük és nyújtófával oválisra kinyújtjuk.

A tészta felületét megolajozzuk és a dió-cukor keverékébe mártjuk. Szorosan feltekerjük, mint egy kiflit úgy, hogy a töltelék a belső oldalon legyen.

A feltekert kifli két végét egy éles késsel bevágjuk és banánt formálunk belőle.

Sütőpapiros lemezre tesszük, majd letakarva keresztjük meleg helyen kb. 40 percet.

180 °C-os előmelegített sütőben sütjük 15-18 percig.

Footnotes:

Az orosházi banán feljegyzések szerint Pável Bertalan szarvasi sütőmester nevéhez fűződik, aki az első világháború után alkotta meg különleges alakú briósát.  A Budafoki élesztő pékmestere diós ízesítéssel késztette el.