Diós orosházi banán

Ingredients:
Preparation mode:
A tészta hozzávalóiból egy közepesen lágy tésztát készítünk, dagasztást követően letakarva 15 percet pihentetjük.
12 egyenlő részre osztjuk a tésztát, felgömbölyítjük és nyújtófával oválisra kinyújtjuk.
A tészta felületét megolajozzuk és a dió-cukor keverékébe mártjuk. Szorosan feltekerjük, mint egy kiflit úgy, hogy a töltelék a belső oldalon legyen.
A feltekert kifli két végét egy éles késsel bevágjuk és banánt formálunk belőle.
Sütőpapiros lemezre tesszük, majd letakarva keresztjük meleg helyen kb. 40 percet.
180 °C-os előmelegített sütőben sütjük 15-18 percig.
Footnotes:
Az orosházi banán feljegyzések szerint Pável Bertalan szarvasi sütőmester nevéhez fűződik, aki az első világháború után alkotta meg különleges alakú briósát. A Budafoki élesztő pékmestere diós ízesítéssel késztette el.