Betyár zsemle

Ingredients:
Liszt BL-55
400 g
Budafoki élesztő
25 g
Só
10 g
Víz
240 ml
Kockázott kolozsvári szalonna (vagy bacon)
Kovász
Preparation mode:
Kovász (előző nap, 24 órával előtte készítjük): 100 g liszt, 100 ml víz (kb. 26°C-on), egy csipetnyi élesztő, egy tálban letakarva a konyhapulton pihentetjük.
A hozzávalókból tésztát dagasztunk és alaposan eldolgozzuk. Az összeállt tésztához hozzáadjuk a kockázott szalonnát (vagy bacont) és az előzőleg lepirított hagymát, majd még egy kicsit rádagasztunk. Egy tálban letakarva addig kelesztjük a tésztát, míg az a kétszeresére nő. Kelesztés után a tésztát lisztezett felületre borítjuk és 10 egyenlő részre osztjuk. Az egyenlő részekből zsemléket formázunk, majd sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, és 50-60 percen keresztül ismét kelesztjük.
Sütés előtt vízzel kenjük át a felületét!
Sütés: 250°C-on 11-12 percig
Elkészítés lépései: