Aranygaluska (habkönnyű-rezgős)

Ingredients:
Preparation mode:
Az élesztőt, 1 ek. cukorral és a langyos tej felével felfuttatjuk. A lisztben elkeverjük a sót, a többi cukrot, majd hozzáadjuk a tejfölt, tojást, a felfuttatott élesztőt és elkezdjük kidolgozni. Elkezdjük összegyúrni és ha kezd leválni az edény faláról a tészta, apránként hozzáadjuk a puha vajat, majd addig dagasztjuk, míg egy szép sima és elég lágy tésztát nem kapunk. Letakarva, meleg helyen 1 órát pihentetjük, amíg duplájára nem nő. Most gömbölyítjük, vagyis gyöngéden (nem erővel) kissé átgyúrjuk, és 4 részre vágjuk. Ezekből egyenként, nagyjából 4-5 cm átmérőjű rudakat sodrunk és 8 részre vágjuk őket. Ezekből lesznek a kis labdacsok. Egy tepsit/formát/ jénait kikenünk vajjal. Egy labdát a kezünkbe veszünk és a másik kezünkkel az olvasztott vajjal megkenegetjük. Egyből a diós tálba rakjuk, jó alaposan beleforgatjuk, onnan pedig a kikent formába tesszük. Így sorakoztatjuk a labdákat sorban egymás mellé. Nem túl szorosan rakjuk, de ne is túl lazán. Ezzel azt érjük el, hogy nem csak oldalra, de felfelé is fognak nőni. A maradék olvasztott vajat locsoljuk a tetejére és szórjuk meg alaposan a dióval. Lehet, hogy nem kell mind, érezni fogjuk mi az elég. Letakarva pihentessük még 15-20 percig. Előmelegített sütőben 200 fokon kezdjük sütni (alsó-felső sütés) majd lejjebb vesszük a hőfokot 180 fokra és addig sütjük, amíg szép aranybarna lesz.