Amerikai Pite

Ingredients:
Preparation mode:
A lisztet és a hűtőből kivett vajat elmorzsoljuk, majd a többi hozzávalóval együtt tésztát gyúrunk belőle. Az elkészült tésztát fóliába tekerjük és egy órán keresztül a hűtőben pihentetjük.
Ezalatt az almát meghámozzuk, nagyobb darabokra vágjuk, majd egy tálban fahéjjal és cukorral ízesítjük. A sütőformát kivajazzuk. A kihűtött tésztát 2 részre osztjuk kétharmad-egyharmad arányban, a nagyobb tésztát pedig kinyújtjuk, és kibéleljük vele a sütőformát. Ezután villával megszurkáljuk egyenletesen, majd előmelegített sütőben (180°C-on) 10 percig sütjük. Ameddig sül, a kisebb tésztát egyenletes darabokra osztjuk, és a darabokat elnyújtjuk – ezekből lesz a pite teteje. A sütőből kivett tésztát vékonyan megkenjük lekvárral, majd megszórjuk zsemlemorzsával és elterítjük rajta a tölteléket. A kinyújtott tésztaszálakat egymásra helyezve rácsformát hozunk létre. Az elkészült pitét felvert tojással megkenjük, majd pihentetjük fél órát. Ezután 180°C-os sütőben arany barnára sütjük (40-50 perc). A kihűlt pitét szeleteljük, és porcukorral leszórva tálaljuk.
Elkészítés lépései: