A VIPROTAL élesztőgyári sűrítmény a friss sütőipari élesztő gyártásából származó folyékony fehérjeforrás. Takarmányozása elsősorban tejelő szarvasmarhák részére ajánlott. Egyenletes minőségével lehetővé teszi a gazdaságos fehérje kiegészítést az egész év során.
A fehérjepótlás mellett a Viprotal fontos szerepe a takarmányozásban a magas betain tartalma. A betain olcsóbb és hasznosulása kedvezőbb a kolinnál, ráadásul természetes, növényi eredetű. A metionninal szinergista módon támogatja a máj egészséges zsíranyag-cseréjét, gátolja a zsírok lerakódását és részt vesz a toxinokkal szembeni májvédelemben.
A VIPROTAL tartalmaz káliumot, amely hozzájárul a nyári hőstressz csökkentéséhez.
A Viprotal elsősorban a TMR fehérjetartalmának optimalizálását segíti elő, de más hasznos tulajdonságokkal is rendelkezik. Előnye, hogy használatával növelhető a táplálékfelvétel a tömegtakarmány oldaláról. Takarmányozásnál, ill. takarmánygyártás esetében a következő dolgokat fontos figyelembe vennünk:
Napi 1 kg/állat mennyiségű Viprotal etetésével a bendőben lebomló fehérje szükséglet 15-18%-a elégíthető ki. A nyersfehérje egy része azonnal hasznosítható a bendőmikrobák számára, így ez a hagyományos NPN anyagokkal egyenértékű, míg a másik része növényi aminosavakból és azok származékaiból tevődik össze, amelynek hasznosulása lassabban megy végbe.
Valódi fehérje:
A Viprotal valódi fehérje tartalma elsősorban növényi eredetű, a cukorrépából származik, míg egy kis részét az elhalt élesztőgomba sejtek adják. Legnagyobb mennyiségben glutamint tartalmaz, amely étvágyfokozó hatással bír, ill. hozzájárul a tejelő szarvasmarhák tejfehérje szintéziséhez. A betain egy része szintén nitrogén forrásként szolgál a bendő mikroorganizmusai számára.
NPN:
A Viprotal NPN anyagai lassabban táródnak fel a bendőben, mint a karbamid, így csökken az acidózis veszélye. Fontos azonban, hogy tömegtakarmányhoz adagolás esetén csökkentsük/mellőzzük a TMR-ből a karbamidot. Késztápokhoz, koncentrátumokhoz adagolva a Viprotallal bevitt NPN nem limitálja az etethetőséget.
Megnevezés | Érték | M.e. |
---|---|---|
Szárazanyag | 65 | % |
Nyersfehérje | 44 | % |
valódi fehérje a nyersfehérje arányban | 52 | % |
NPN a nyersfehérje arányban | 48 | % |
Valódi fehérje | 63 | g/kg |
NH3 | 38 | g/kg |
Betain | 130 | g/kg |
Összes cukor | 12 | g/kg |
Összes aminosav | 10 | % |
Na | 8,50 | g/kg |
Ca | 1,97 | g/kg |
P | 1,49 | g/kg |
Mg | 3,25 | g/kg |
K | 4,69 | g/kg |
Egyéb mikroelemek | Zn, Cu, Fe | |
FME | 64,2 | g/kg sz.a. |
MFN | 382,3 | g/kg sz.a. |
NEm | 5,86 | MJ/kg sz.a. |
NEg | 3,42 | MJ/kg sz.a. |
NEl | 5,92 | MJ/kg sz.a. |